Biserica Ortodoxă Ostrov

Biserica ortodoxă Ostrov, constrută din piatră în secolul XIV, a suferit mai multe refaceri. Se compune dintr-o navă dreptunghiulară prelungă, boltită în leagăn, cu absidă semicirculară în prelungire şi turn clopotniţă patrulater, complet degajat, pe latura de vest.
 
Partea de vest a naosului cu turnul clopotniţei, rămase din vechea construcţie prezintă caractere romanice care se regăsesc şi la celelalte biserici de curte din Haţeg. Partea de est, cu altarul, a fost adăugată în secolul XIX. În luneta portalului vestiv se afla pictată icoana de hram. Curtea bisericii este împrejmuită cu gard de piatră din monumente romane, inscripţii, reliefuri, elemente arhitecturale, aduse probabil din împrejurimile Ulpiei Traiana.


Biserica de la Ostrov a intrat în atenţia epigrafiştilor de epoca română de la care avem şi o descriere a bisericii datată în secolul XIV (St. Moldovan).
Analizele şi descrierile ştiinţifice au fost inaugurate de către Virgil Vatasianu, apoi, în anul 1959, de către Mircea Păcurariu, Vasile Drăguţ (pictura) şi Radu Popa (arheologie).
Aici la Ostrov, în anul 1360 exista un scaun al juzilor şi este amintit, în acelaşi an, Protopopul Petru.

Vizualizari: 1612