Biserica Ortodoxă Romană din Băcâia

Biserica Ortodoxă Română din Băcâia a fost construită în 1760. Lăcaşul de cult este aşezat pe o costişă în centrul localităţii. Lângă ea curge pârâul Valea Mare, motiv pentru care a fost necesar ca zidul din spatele bisericii să fie prevăzut cu contraforturile de rezistenţă.
Construcţia de tip corabie are ca păriţi componente altarul, naos şi pronaos, acesta fiind, de fapt, tinda bisericii. Zidurile sunt din piatră, inclusiv bolta construcţiei, fiind groasă de un metru.


Majoritatea tablourilor din biserică reprezintă sfinţi şi scene biblice , greu de descifrat. Între tablouri există chenare variate. Sus pe bolta naosului se mai păstrează patru medalioane, dintre care unul o reprezintă pe Sf.Maria. Iconostasul este tot din zid gros de piatră prevăzut cu uşile diaconeşti şi împărăteşti.


În biserică mai sunt expuse două icoane de lemn în care sunt reprentaţi  Sf.Nicolae şi Fecioara Maria . Mai există în biserică un Evanghelier , tipărit la 1844 în zilele prea înălţatului împărat şi rege Francisc Iosif I sub îngrijirea şi binecuvântarea lui Ioan Metianu, Arhiepiscop de Sibiu, cavaler al ordinului imperial clasa I şi al Coroanei de fier, cls II. Pe lângă acesta, se mai găsesc unele cărţi de pe vremea Mitropolitului Andrei Şaguna.

Vizualizari: 1370