Biserica ortodoxă din Strei

Biserica Strei se află în satul omonim, la o distanţă de 14 kilometri de Simeria, pe drumul naţional 66, aproape de cunoscuta Biserică de piatră din Densuş şi de oraşul Calan. Satul Strei este situat pe malul stâng al râului Strei, biserica fiind construită în mijlocul vechiului cimitir al satului.

Ţara Haţegului păstrează cele mai vechi biserici din România. Aceste monumente cu caracter religios au fost construite, începand din secolul al IX-lea, de seniorii feudali, care se bucurau de privilegii ereditare.

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi şi reprezentative monumente ale arhitecturii transilvanene, devenind astfel un monument naţional şi o mărturie a artei locale, cu influenţe arhitecturale apusene.

Biserica ortodoxă Strei este ctitorită de boierul roman Ambrozie. Biserica Strei a fost construită pe la sfârşitul secolului al XIII-lea sau începutul celui de-al XIV-lea, într-un stil străin de pământul românesc ortodox. În această biserică, stilul romano-gotic se îmbină cu elemente locale, rezultând astfel un ansamblu arhitectural unic şi un monument vechi transilvanean.

Prima menţionare istorică a bisericii din Strei a avut loc în anul 1392.

Vizualizari: 1482