Casa Memorială Aurel Vlaicu

Născut la 6 noiembrie 1882, în Binţinţi, sat ce aparţine de oraşul Geoagiu, judeţul Hunedoara, din părinţi ţărani, Aurel Vlaicu a urmat şcoala primară în primară în satul natal, iar liceul în Orăştie şi la Sibiu


Aurel Vlaicu a fost preocupat să înceapă construcţia unui avion cu motor. În acest sens,îndemnat de mai multi prieteni printre care şi poetul Octavian Goga, în octombrie 1909 pleacă la Bucureşti pentru a cere sprijinul guvernului român.


Când construcţia avionului numit „VLAICU I” se apropie de sfârşit îi lipsea motorul  care, în acel timp, nu putea fi construit în ţară . Vlaicu pleacă la Paris cu suma de 14 000 de lei şi după consfătuiri, cu inginerul Traian Vuia  face comanda necesară . În luna mai 1910 motorul soseşte si este aşezat pe avion .


La data de 17 iunie 1910 , Vlaicu reuseşte să se dezlipească de pământ cu aparatul său şi să execute primul zbor cu motor . Avionul VLAICU I însă s-a uzat şi în decembrie 1910 pilotul începe construcţia avionului VLAICU II la şcoala pentru arte şi meserii din Bucureşti. Avionul avea să fie terminat în scurt timp. Construcţia aduce multe elemente noi, fără să fie o imitaţie. Întregul aparat nu cântărea decât 200 kg, pilotul şi motorul stăteau dedesuptul aripei,cea ce mărea stabilitatea. În 13 septembrie 1913, Vlaicu îşi ia zborul pentru a trece Carpaţii, dar cade din  înălţimi în apropierea satului Bănesti, de lângă Carpaţi.


Muzeul comemorează prin documente unice o filă de istorie a aviaţiei româneşti. Primul zbor al lui Aurel Vlaicu este comemorat prin mitinguri aviatice.

Vizualizari: 1466