Cascada Clocota

Cascada Clocota este situată pe râul Clocota, la intrarea în staţiunea Geoagiu Băi. Aceasta înregistrează o diferenţă de nivel de aproximativ 20 de metri pe firul apei şi se datorează existenţei unei trepte abrupte în relief, cu o extensie de circa 200 de metri pe orizontală şi 37 m pe verticală.


Căderea de apă a spălat rădăcinile unor arbori de pe fruntea platoului care s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi parţial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei, ce se dezvoltă sub forma unor “perdele”  în falduri succesive, aproape verticale, pe întreaga înălţime a căderii, ca în peşteri.


Configuraţia neobişnuită a acestei forme de relief, cu aspect de faleză, lasă loc ipotezei ca ea ar putea fi de natură tectonică recentă, căci altfel depunerile de travertin ale pârâului Clocota, care în această zonă a colectat deja toate izvoarele termominerale ale staţiunii, ar fi atenuat sau anulat chiar diferenţa de nivel, ţinând cont de viteza mare de depunere a tufurilor.

Din aceste cauze, aliniamentul malului pe care se situează cascada a fost asimilat cu o linie de fractură presupusă (falia E),  iar datorită faptului că râul nu îngheaţă niciodată aici se găsesc plante specifice apelor termale şi animale din specia salamandrelor, care nu se găsesc în alte părţi.

Vizualizari: 1064