Castelul Kendeffy

Prima dovadă scrisă a construcţiilor efectuate la Sântămăria Orlea este un contract din anul 1777, referitor la construirea edificiului. Faza de construcţie este marcată prin placa comemorativă plasată deasupra intrării principale, pe care este inscripţionat  anul 1782. Contele Elek Kendeffy (?–1783) a construit un castel baroc reprezentativ după ce a primit titlul de conte. Probabil, acesta a fost ridicat pe fundamentele unui conac.

Castelul Kendeffy este poziţionat aproape de centrul localităţii şi se înalţă deasupra drumului care leagă satele Râu de Mori şi Sântămăria Orlea. Clădirea are un plan aproape dreptunghiular şi este compusă din trei unităţi. Aceasta atrage atenţia asupra sa mai ales datorită turnului monumental.

Castelul plasat pe o înălţime delimitată printr-un parapet construit din piatră şi cărămidă, şi accesibil prin două rampe, are un aspect predominant neogotic datorită următoarele elemente arhitecturale: turnul, balustrada cu crenel, fiale, ferestre în arc frânt, balconul mic şi compoziţia sa asimetrică.
Castelul Kendeffy evocă aspectul cetăţilor medievale franceze.

Vizualizari: 1000