Cetatea Colţ

Se spune că Cetatea Colţ a fost sursa de inspiraţie a romanului „Castelul din Carpaţi” scris de Jules Verne. „În acest ţinut al celor două Jiuri nimeni nu s-ar învoi să călăuzească un călător spre Castelul din Carpaţi, oricare i-ar fi răsplata”, scria Jules Verne.


 Astăzi se mai păstrează doar ruinele zidurilor fortăreţei medievale. Chiar dacă nu credeţi în povestea romantică a Castelului din Carpaţi al lui Jules Verne, merită să escaladaţi stâncile vechii cetăţi. În zilele senine, silueta i se distinge şi de la mare distanţă, din mijlocul depresiunii Haţegului.
Ruina cetăţii este accesibilă doar dinspre răsărit, peste urma unui şanţ de apărare care o izola de restul platoului stâncos. Punctul cel mai atractiv al ei, turnul locuinţă, stă şi acum pe pintenul semeţ de piatră de la care-i vine numele “Colţi”.


Panorama care se deschide în faţa ochilor celor ce au ajuns la cetatea Colţ este de o frumuseţe unică.  Spre sud, se deschide valea Râului Mic, până în inima Retezatului. Spre apus, se văd ruinele bisericii străvech. Spre miazănoapte se deschide o perspectivă amplă a Văii Haţegului, cu satele înşirate unele după altele: Rîu de Mori, Clopotiva, Breazova, Peşteana, Ostrov etc.

Vizualizari: 1339