Cetatea zidită de la Ardeu

Dacii au înăltat fortificaţia de la Ardeu impinşi de nevoia de a controla drumul de acces către exploatările de aur până dincolo de Zlatna. La fel cum cetatea de la Piatra Craivii, amplasată pe Valea Ampoiului, apăra una din cele mai importante căi de pătrundere spre inima de aur a Apusenilor, cetatea Ardeu şi-a găsit locul pe o vale destul de îngustă pentru a face viaţă grea intruşilor, dar destul de largă pentru a fi accesibilă tot timpul anului. Ardeu a rămas acum doar un sat mic de munte unde bătrânii ştiu poveşti din minele de aur, cunosc fostele guri ale băilor si au strâns din copilărie lucruri găsite in brazdă, în urma plugului.

Legendele lor cu urieşi, comori fabuloase şi locuri pentru îngerii cerului se alătură peisajului demn de o gură de rai, unde dealuri domoale se reped în creste violente şi cad apoi în vai mangaiate de ape reci de munte. Bogatia pamantului intinde si acum minereul roşu peste bolovanii graşi ai albiilor, ori, de atîtea mii de ani, izvoarele nu au reuşit să steargă sângele celor ucişi de năvălitorii înghesuiţi să pună mână pe aurul Apusenilor, celebru încă din lumea antică.


Fortificaţia cetăţii bara practic accesul în zonă, iar totul facea parte din sistemul pus la punct de regii daci. La fel ca restul cetăţilor, şi Ardeul se subordona regelui care domnea din Munţii Orăştiei. Cetatea are ziduri diferite de cele ale semenelor ei pentru că dacii nu au folosit aici blocuri masive, ci o tehnică diferită de aceea a monumentelor din zona capitalei. Piatra locală foarte dură, fasonată sumar a fost completată cu o structură lemnoasă şi au rezultat ziduri groase de circa doi metri şi înalte probabil de 6 - 7 metri. Interiorul fortificaţiei are o formă elipsoidală şi o suprafaţă de mai puţin de 1900 de metri pătraţi, unde cea mai importantă clădire era “turnul locuinţă”, adică o construcţie realizată la nord-vest, folosită de nobilul care administra cetatea.

Clădirea domina pe vremuri întreg platoul cetăţii: turnul avea parter şi etaj, podeaua era pavată cu lespezi de travertin adus de la Geoagiu.

Vizualizari: 1445