Deva

Deşi prima atestare a Devei datează din 1269, numeroase vestigii, în mare parte conservate la Muzeul Judeţean Hunedoara, demonstrează că localitatea datează din neolitic, din epoca pietrei şlefuite (5500-2500 i.e.n.). Numele DEVA se consideră că provine din cuvântul dac "dava" însemnând fortareaţă sau cetate.

Cele mai vechi urme de locuire în perimetrul oraşului Deva au fost descoperite în zona Dealului Cetatii, ele apartinand culturii neolitice Turdas - Vicina (5500 - 3500 i.Hr.). Este vorba de unelte de piatra şi vase de lut ars incizate, care apartin culturii Cotofeni.
În secolul I i.Hr., în zona Dealului Cetatii exista o asezare dacică fortificata, fapt dovedit de descoperirea în zidurile cetatii feudale a unor fragmente de edificiu anterior, de tipul "murus dacicus" (ziduri de piatra intarite cu trunchiuri de lemn în sistemul unor crestaturi speciale).
Cucerirea Daciei de catre romani în secolul II d. Hr. Marcheaza o noua etapa de evolutie în istoria zonei. Alaturi de un punct militar de observatie amenajat pe Dealul Cetatii, romanii au construit în zona edificii semifortificate denumite "vila rustica".
Din secolul XI dinspre Campia Panonica incepe patrunderea treptata în lungul Vaii Muresului, a populatiei maghiara. Regiunea intra din secolul XIII sub influenta Coroanei maghiare, în 1276 fiind organizat comitatul Hunedoara din care facea parte şi Deva.
În anul 1242 localitatea Deva a fost incendiata de tatari, care au patruns în lungul Muresului dinspre est.La mijlocul secolului XIII se pun bazele cetatii feudale, care este amintita pentru prima data în anul 1269 sub numele de "Castrum Deva" cu ocazia redactarii unui act de danie comitetului Chyl din Calnic, de catre ducele Transilvaniei Stefan, fiul lui Bela al IV-lea al Ungariei. Tot în aceasta perioada s-a construit o casa nobilara ca resedinta pentru voievozii sau stapanii cetatii şi de administratie a domeniului Cetatii Deva. Cetatea Devei avea la 1371 în jurisdictie patru districte romanesti care erau conduse de cneji şi nobili.

La inceputul secolului XIV Deva era un targ redus ca suprafata în care locuiau nobilimea, comandantii militari, preotii catolici şi cativa mestesugari. Targul cuprindea o piata de alimente, un targ de animale, iar la poalele cetatii o statie de postalioane şi un mare birt.

În anul 1453, Iancu de Hunedoara primeste o danie, din partea regelui Ladislau I, Cetatea Devei, fapt care va conduce la o dezvoltare deosebita a localitatii. Viata grea a taranilor din satele zonei a continuat insa, în 1514 şi 1524 izbucnind rascoale. Dupa infrangerea armatelor ungare la Mohacs în 1526, de catre turci, în absenta unui rege pe tronul Ungariei, Cetatea Devei a fost disputata intre nobilii Ferdinand de Habsburg şi Ioan de Zapolya.

Anul 1550 marcheaza o prima descriere a targului Deva, dupa o lupta data de Ioan Torok, castelan de Hunedoara, impotriva turcilor, mentionandu-se existenta unor bariere care constituiau un sistem de aparare.
În secolul XVI, navalirea repetata în zona a turcilor, provoaca o decadere a localitatii, Deva fiind devastata în timpul atacurilor din 1550, 1552 şi 1557. Navalirea turcilor din 1557 a condus la cucerirea Devei, pe care conducatorul turcilor, Soliman cel Mare a daruit-o reginei Isabella a Ungariei care recunoscuse în 1541 suveranitatea Portii.

Cetatea Devei a fost utilizata frecvent şi ca inchisoare, aici fiind intemnitati pretendenti la tronul Transilvaniei, nobili cazuti în dizgratie şi iobagi. La mijlocul secolului XVI pe drumul Postei s-a construit în piata Devei un han numit "Hanul cel Mare".
În 1581 orasul, sub stapanirea lui Francisc Gesthy isi pierde privilegiile castigate anterior, populatia fiind inrobita.Dieta Transilvaniei, reunita în 1607, a hotarat ca Cetatea Devei sa nu mai fie cadata ca proprietate particulara ci sa ramana în stapanirea principilor transilvaneni.
Un document emis în 1618 reliefeaza stema oraşului care avea în partea de jos un brat tinand în mana un crin, iar în partea de sus o stea cu cinci colturi şi o semiluna.

În anul 1630 domeniul Deva a trecut în proprietatea lui Stefan Bethlen şi a sotiei sale Maria Szechy. În anul 1687 Cetatea Devei este ocupata de trupele austriece, conduse de generalul Caraffa Antonio care reinstaureaza regimul habsburgic. Domeniul şi Cetatea Devei au fost donate în 1731 de Imparatul Carol al Vi-lea, ducelui Iuliu Visconti. Acesta le-a vandut apoi în 1743 contelui Haller cu suma de 60.000 de galbeni.
În secolul XVIII Deva a fost bantuita de mai multe epidemii, fiind cunoscute ciuma din 1711 - 1719, apoi cea din 1738 - 1740, cand au murit 30 de persoane şi ciuma din 1770 - 1771. Pe langa aceste molime, un puternic incendiu a distrus în 1756 o mare parte a oraşului iar în 1780 navala lacustelor a nimicit recolta.

În timpul revolutiei din 1848 - 1849 în perimetrul Devei au avut loc confruntari intre armatele revolutionarilor şi cele imperiale. Dupa retragerea armatei imperiale condusa de Puchner în lupta de la Simeria, la 9 februarie 1849, revolutionarii condusi de generalul Bem au asediat Cetatea Devei în care stationa o garda austriaca. Victoriile anterioare obtinute i-au determinat pe austrieci sa mineze zidurile cetatii.
Dupa doua luni de asediu, garnizoana cetatii a capitulat. La 13 august 1849 insa, în urma exploziei depozitului de munitie, zidurile Cetatii Devei au fost aruncate în aer, transformand vechea cetate intr-o ruina.La cateva zile dupa distrugerea cetatii, trupele revolutionare din Deva au fost infrante, aceeasi soarta avand-o intreaga revolutie din Transilvania.

Pana în 1848 la conducerea targului stateau capitanul oraşului, locotenentul şi juratii. În timpul revolutiei din 1848 Deva a fost proclamata oras cu consiliu ales, avand autonomie în conducere. Regimul absolutist din perioada 1848 - 1860 a introdus insa primari numiti, localitatea fiind pusa sub puterea prefecturii. Aceasta forma a ramas neschimbata şi sub regimul liberal din anii 1860 - 1866. Din 1886 Deva redevine oras cu consiliu ales.
Anul 1854 a marcat introducerea telegrafului în oras şi primul spital civil iar 1868 intrarea în gara a primului tren.

În anul 1866 a fost construita o noua primarie pe un loc achizitionat de la Domeniul Fiscal, în schimbul caselor care formau temnita din cartierul Greci. Dupa 15 ani în 1901 cladirea Primariei a fost demolata, inaltandu-se pe acelasi loc sediul actual. Sfarsitul secolului XIX şi inceputul secolului XX au marcat pe fondul dezvoltarii capitalismului în zona, o noua etapa de prosperitate, Deva reprezentand resedinta pentru multi capitalisti care au investit fonduri în zonele Hunedoara, Calan şi Muntii Apuseni.
În 1895 ajunge la Deva prima bicicleta, în 1894 prima linie telefonica, în 1901 primul automobil, în 1905 curentul electric şi cinematograful, în 1908 primul telefon public.
(sursa: http://www.primariadeva.ro)

Afiseaza din:
Restaurantul Coloseum, situat în zona istorică a Devei, pe strada Andrei Şaguna, vă aşteaptă în fiecare zi cu meniul zilei la doar 10 lei. Puteţi alege zilnic între două feluri de ciorbă şi două variante pentru felul doi. Mâncarea cu specific tradiţional românesc se ridică la cele mai pretenţioase gusturi, Restaurantul Coloseum fiind locul din care vei pleca cu zâmbetul pe buze.
Complexul Aqualand Deva pune la dispozitia vizitatorilor săi şapte bazine de agrement cu diferite suprafeţe şi adâncimi şi o suprafaţă de 1500 mp cu sezlonguri şi pardoseală încălzită pentru a crea efectul unei plaje. Temperatura din cadrul complexului este de 35° C iar temperatura apei este cuprinsă între 32 şi 35° C.
Cetatea Devei a fost întemeiata înca din sec. XIII ca fortareata militara. Transformata de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, va fi amplificata succesiv în sec. XVI, XVII siXVIII, ajungând printre cele mai putenice din Transilvania.
Hotel Davos este unul dintre cele mai bune locuri de cazare din Deva. Acesta dispune de 16 camere, dintre care nouă sunt cu pat dublu, cinci cu pat matrimonial şi două apartamente.
Hotelul Deva este situat în centrul Devei, la câteva minute de cetate şi gară. Acesta vă oferă cazare în camere de trei sau două stele şi printre facilităţile pe care vi le oferă se numără şi aer condiţionat, internet, televizor, cablu TV, telefon, minibar, cabină de duş sau cadă şi uscător de păr.
Hotelul Sarmis este situat în cea mai frumoasă zonă a Devei, aproape de cetate şi de zona pietonală. Acesta este clasificat la 3 stele şi dispune de 5 apartamente şi 118 camere dotate cu internet, televizor şi cablu TV, telefon, minibar, cabină de duş sau cadă şi uscător de păr. Dintre acestea, 60 de camere sunt cu pat matrimonial, restul de 53 de camere fiind dotate cu două paturi.
Motelul Pacific este situat la intrarea în Deva, pe strada Sântuhalm, nr. 69. Acesta este amplasat lângă Real şi la trei km distanţă de Cetatea Devei şi Aqua Land. Dacă aveţi nevoie de cazare, Pacific vă oferă condiţii bune la preţuri mici.
Motelul Maestro este o unitate de cazare acreditată de către Ministerul Turismului cu trei stele, situată în localitatea Deva, judeţul Hunedoara, într-o zonă foarte accesibilă atât pentru turiştii aflaţi în tranzit pe drumul national DN7 Sibiu-Arad, cât şi pentru clienţii aflaţi în interes de afaceri în oraş, motelul fiind la aproximativ zece minute de plimbare faţă de centrul oraşului şi faţă de poalele Cetăţii.
Situată in Deva, în zona rezidenţială, Pensiunea Dacia reuşeşte să pună într-un echilibru perfect frumuseţea, nobleţea şi farmecul noului, toate unite într-o ambianţă relaxantă. Vă punem la dispoziţie camere cu pat single, camere cu pat matrimonial şi camere cu trei paturi. Printre facilităţile pe care vi le oferim se numără parcarea, restaurantul, barul şi terasa.
Pizzeria Etna vă oferă produse culinare diversificate, preparate cu măiestrie, după reţete bine alese. Printre acestea se numără pizza, pastele, preparatele din carne de pui şi salatele. Dacă doreşti să serveşti masa la locul de muncă sau confortabil acasă, în câteva minute suntem la tine. Transportul şi ambalajul sunt gratuite pentru orice comandă. Ţi-am pregătit şi câteve surprize.
Restaurantul Etiquette vă oferă un meniun diversificat, preparate realizate de maeştrii bucătari şi o atmosferă relaxantă, ideală pentru un răsfăţ culinar.
Restaurantul Vilei Diana, situat pe Calea Zarandului, în apropierea gării, vă aşteaptă cu meniuri diverse, preparate atent, astfel încât să aveţi parte de o masă pe placul dumneavoastră.
Restaurantul Maestro este situat la etajul I al complexului hotelier Maestro din Deva. Este o unitate de alimentaţie publică de categoria I, având implementat sistemul de calitate HACCP. Orarul de funcţionare este între orele 7-24, şapte zile pe saptamână. Servirea se face ca la carte. Clienţii pot opta şi pentru bufet suedez.
Vila Diana vă oferă cazare în 20 de camere, numărul total de locuri fiind de 44. În funcţie de nevoile dumneavoastră, puteţi opta pentru cameră single, dublă sau dublă matrimonială. Printre facilităţile oferite de vila noastră se numără internet, spălătorie/curăţătorie, minibar, parcare, tv. sală de conferinţe, bar, restaurant şi telefon.
Vizualizari: 3126