Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Ţara Haţegului a fost aleasă drept locaţie a unui Geoparc deoarece acest ţinut îndeplineşte la modul superlativ condiţiile stabilite de către UNESCO pentru înfiinţarea unei asemenea structuri. Teritoriul este bine delimitat geografic şi are o suprafaţă suficient de mare pentru a permite desfăşurarea unor activităţi legate de dezvoltarea economică. Existenţa unor situri geologice cu valoare ştiinşifică şi/sau estetică, alături de de locuri cu valoare arheologică, ecologică, istorică şi culturală, a fost un alt avantaj al Ţării Haţegului.


Geoparcurile sunt o categorie distinctă de arii protejate, ele deosebindu-se de parcurile naţionale sau naturale.
În anul 2005, Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului a fost primit în Reţeaua UNESCO a Geoparcurilor europene, fiind primul Geoparc din spaţiul fostelor ţări comuniste.
Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului are o suprafaţă de 102.392 ha, cuprinzând în totalitate localităţile: Densuş, General Berthelot, Toteşti, Răchitova, Sântămăria-Orlea, Sarmizegetusa, Haţeg şi parţial localităţile : Baru Mare, Sălaşu de Sus, Pui şi Rîu de Mori.
Geoparcul se învecinează la sud cu Parcul Naţional Retezat şi la nord şi nord-est cu Parcul Natural Cioclovina-Grădiştea de Munte. Acum 65 de milioane de ani, în Ţara Haţegului trăiau dinozaurii pitici.


Pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului sunt amenajate cinci trasee tematice:
1. „Valea dinozaurilor”, pe ruta Sânpetru-Ohaba Sibişel, cu o durată de aproximativ 2 ore şi o lungime de 2,5 km; traseul include situri cu semnificaţie paleontologică şi geologică deosebită, fără a omite locurile relevante pentru istoria şi cultura regiunii.
2. „Drumul vulcanilor”, pe teritoriul comunei Densuş, cu o durată de aproximativ 2 ore şi o lungime de 2 km; traseul include situri cu semnificaţie geologică (vulcanismul cretacic din Transilvania), îmbinate cu puncte de observaţie a naturii animate (păsări, fluturi, plante).
3. „Sălaşu de Sus – Natură şi istorie medievală”, pe teritoriul comunei Sălaşu de Sus, cu o durată de aproximativ 3 ore şi o lungime de 2,5 km; traseul reprezintă o îmbinare a unor situri ilustrative pentru trecutul medieval al Ţării Haţegului, cu situri reprezentative pentru flora şi fauna endemică a regiunii.
4. „Vulcanii din vremea dinozaurilor”, pe teritoriul comunei Densuş, cu o durată de aproximativ 1,5 ore şi o lungime de 2,3 km.
5. Traseul din jurul Turnului de la Răchitova, pe teritoriul comunei omonime, cu o durată de aproximativ 1 oră şi o lungime de aproximativ 1,5 km.

Vizualizari: 1524