Haţeg

Scurt istoric

Prima menţiune documentară despre Haţeg, cea din 1247, se regăseşte în celebra Diplomă a cavalerilor ioaniţi. Aşezarea are o veche istorie, fiind încă din sec. XIII reşedinţa cnejilor români locali, încadraţi în Voievodatul lui Litovoi; în anul 1404, devine district şi castru, iar în 1457 cetate regească, ce a trecut ulterior în posesia principilor ardeleni. Din 1669 este învestit cu magistratură autonomă, cu doi deputaţi în Dietă, ca apoi să devină oraş militar, în 1764, prin înfiinţarea unei companii grănicereşti româneşti, care avea ca principal scop apărarea graniţei de sud a Imperiului Austriac.

Aşezare

Situată la confluenţa Râului Mare cu Streiul, Depresiunea Haţeg (310 m - 350 m altitudine) se află la întâlnirea a trei drumuri care fac legătura între regiunile principale din sud-vestul Transilvaniei.
Teritoriul administrativ al oraşului Haţeg, singura aşezare urbană a întregii zone, de altfel şi centrul social şi economic al Ţării Haţegului, se întinde pe o suprafaţă de 61,6 kmp, în care se includ şi localităţile Nălaţ, Silvaşu de Sus şi Silvasu de Jos.
Cadrul natural este deluros-muntos, ca o fortificaţie naturală aparată de Munţii Orăştiei la est, Parâng la sud, Retezat la vest şi Poiana Ruscăi la nord, formand însuşi nucleul statului dac şi al Daciei romane. Exista totodată şi o reţea hidrografică foarte densă.
Potenţialul turistic al zonei este deosebit şi impresionează orice trecător prin aceste meleaguri, prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor săi.

 

Afiseaza din:
Biserica “Sf. Ierarh Nicolae” din Densuş este unică din punct de vedere arhitectural, fiind construită cu piese litice recuperate din ruinele Sarmisegetusei romane.
Biserica, situată în Sântămăria Orlea, a fost ridicată în piatră de cnezii din familia Cânde la sfârşitul secolului XIII, pentru a marca sfârşitul stăpânirii feudale.
Casa Debora este situată în apropierea centrului orașului Hațeg, pe drumul care duce spre Mănăstirea Prislop. Dacă alegeți serviciile Casei Debora, veți beneficia de facilități precum: televizor și internet wireless, acces la sufragerie și bucătărie, terasă, grătar, curte și grădină.
Casa Ţara Haţegului este situata în Haţeg, pe drumul care duce la Prislop, la aproximativ un km de centrul orasului. Pensiunea dispune de trei camere situate în mansarda casei, având în total 11 locuri de cazare. Camerele sunt dotate cu unu sau două paturi duble și dispun de baie proprie , televizor și internet Wi-fi. Vă mai oferim facilități precum: parcare proprie în curtea casei, terasă acoperită, grădină (ideală pentru plimbări în aer liber pe deal, iar din capătul grădini se vede tot Muntele Retezat și Hațegul ) şi sală de divertisment şi fitness ( masă de tenis, masă de mini fotbal, bicicletă, bandă de alergare, sac de box, bară şi discuri cu greutaţi, etc).
Casa Vio este amplasată într-o zonă foarte liniștită, la aproximativ un km de centrul orașului Hațeg. Pe lângă atmosfera liniștită ideală pentru relaxare, mai puteți beneficia de facilități precum: parcare gratuită, Wi-fi gratuit, acces la o bucătărie complet utilată, grătar și foișor.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana a purtat mai întâi numele de Colonia Ulpia Traiana. După anul 117, acesta este atestat sub numele de Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Colonia era capitala provinciei.
În anul 2005, Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului a fost primit în Reţeaua UNESCO a Geoparcurilor europene, fiind primul Geoparc din spaţiul fostelor ţări comuniste. Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului are o suprafaţă de 102.392 de hectare şi cuprinde mai multe localităţi din Ţara Haţegului. În cadrul acestuia sunt amenajate cinci trasee tematice.
Muzeul adăposteşte colecţii de arheologie romană: monumente epigrafice şi sculpturale, mozaicuri, fragmente de pictură murală, arme, argintărie, bronz, os, ceramică, sticlă, numismatică.
În puţine părţi ale lumii poţi afla armonia desăvârşită din icoana gliei româneşti, adunând în ea în proporţii desăvârşite măreţia şi blândeţea, împăcarea pământului cu cerul, dragostea omului pentru om şi lucrarea omenească, lumina şi amărăciunea din cântec şi horă, din petreceri, gustul ales arătat în port şi tradiţii.
Aşezată într-o poiană, înconjurată de un peisaj mirific, Mânăstirea Prislop se află la 13 km de Haţeg. De aproape şapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante aşezăminte religioase ortodoxe din Transilvania
Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935 şi a atras dintotdeauna atenţia iubitorilor de drumeţii şi de escaladări alpine. Pe teritoriul Parcului Naţional Retezat sunt amenajate cinci trasee tematice.
Pensiunea Ecoturistică Iancu se găseşte în localitatea Sălaşu de Sus, la 5 km distanţă de intersecţia DN 66 cu DJ 667 Ohaba de sub Piatră, la 15 km distanţă de Oraţul Haţeg şi 45 km distanţă de Municipiul Petroşani. Localitatea face parte din zona tampon a Parcului Naţional Retezat, pensiunea fiind primul popas în drum spre Retezat, iar de la pensiune până la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Retezat sunt trei km.
Povestea unuia dintre simbolurile Haţegului a început în 1958, când o pereche de zimbri - Podarec şi Polonka - a fost adusă din Polonia. De atunci, lucruri importante aveau să se întâmple în pădurea Slivuţ, primul loc de pe teritoriul României în care a fost introdus zimbrul european (Bison bonasus).
Vizualizari: 4172