Hunedoara

Scurt istoric


Hunedoara este atestată documentar în 1265 sub numele Hungnod, conform registrului de dijme papale. Vechimea acestei aşezări care a luat naştere la poalele dealului Sânpetru la confluența râurilor Cerna și Zlaști, este mult mai timpurie decât atestarea documentară. Arheologii au descoperit atât în vatra orașului cât și în satele din împrejurimi urme de locuire, datând din epoca pietrei. Pe Dealul Sânpetrului dăinuiesc urme materiale din epoca bronzului și a fierului.

Pe terasele din jurul cetății a fost găsite mai mult de o tonă de lupe mari de fier și un atelier metalurgic cu opt cuptoare din vremea daco-geților. În actualul areal de locuire al hunedorenilor s-au descoperit tezaure monetare din vremea dacilor, cunoscute sub denumirea “de tip Hunedoara”, precum și monede romane de tip republican sau imperial cuprinzând o perioadă de timp îndelungată (183 î.Hr.-sec. III. d.Hr.), ceea ce dovedește puternice contacte economice și nu numai, între două civilizații, una a “cetății eterne Roma” și alta plămădită de nemuritorii antichității daco-getice.


În urma cuceririi Daciei de către Imperiul Roman, zona Hunedoarei a atras atenția lumii romane prin bogățiile sale, în special fierul. Acest fapt este ilustrat de urmele descoperite la Teliuc, o villa rustica, pe dealul Sânpetru era un castru roman în care se instalează un post de pază a Legiunii a XIII-a Gemina. Urme s-au mai descoperit lângă Castelul Huniazilor și lângă gară. De asemenea, vestigii din această epocă există și în satele Cinciș-Cerna, Pestișu Mare unde era un vicus (sat roman), Mânerău, Nandru şi Ghelari.


În 1409, la 18 octombrie, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg îl înnobilează pentru fapte militare deosebite pe cneazul Voicu din Cinciș, fiul lui Șorb. În același document sunt pomeniţi alți membrii ai familiei ca stăpânitori ai cetății și domeniului regal Hunedoara. Este vorba de Mago, Rados și Ioan, fiul lui Voicu. Din acest moment, cetatea Hunedoara cunoaște o nouă etapă a dezvoltării sale. Iancu a amenajat cetatea pentru locuit, a construit sala cavalerilor și sala dietei în stil neogotic înfrumusețat de logiile exterioare ale acestei săli. De asemenea s-a construit aripa și turnul “ne boisa”(nu te teme), un eventual loc de refugiu în caz de primejdie.


După moartea lui Ioan de Hunedoara la 11 august 1456 la Zemun, lângă Belgrad, în Ungaria au loc lupte interne pentru tron în care sunt implicați și succesorii eroului din Hunedoara, lupte care dau câștig de cauză fiului lui Ioan, Matia Corvinul, care devine rege al Regatului Maghiar. În acest răstimp, soția lui Ioan, Elisabeta, și fiul lor Matia vor continua lucrările de modernizare; în aripa Matia, se pictează fresca murală ce sugerează originea românescă a lui Ioan. Secolul al XVII-lea marchează noi lucrări la castel legate în mare parte de numele principelui Gabriel Bethlen. A fost construită aripa Bethlen (1622) așa cum o demonstrează și o inscripție descoperită pe ancadramentul unei ferestre.


În timpul Corvineștilor, Hunedoara devine târg al fierului, metal pe care pădurenii îl valorifică pentru alte produse, având valoarea de monedă. Avantajul economic din această epocă al domeniului și orașului Hunedoara se va menține și în secolele următoare. Orașul va ajunge în secolul XVII la o stare prosperă, locuitorii săi fiind scutiți de dări față de stat. Au beneficiat de privilegii încă din vremea regelui Matia Corvinul, care în 1480 îi scutește pe hunedoreni de plata oricăror dări, scutiri care se păstrează și în secolele urmatoare. Ca urmare crește numărul locuitorilor care variază între 784 în 1512 și 896 în secolul al XVII.


După moartea lui Matia Corvin, Hunedoara intră în stăpânirea fiului acestuia, Ioan Corvin, care se stinge de tânăr. Soția sa Beatrice de Frangepan, se va recăsători cu Georg de Hohenzolern, marchiz de Brandenburg în 1509. Georg de Brandenburg nu se va stabili în Hunedoara. El va numi un castelan cu drept de reprezentare, pe Gheorghe Stolcz.
În 1514 a izbucnit răscoala țărănească ce a fost condusă de Gheorghe Doja. Cu acest prilej, mulți țărani de pe domeniul Hunedoarei au fost închiși în cetate drept pedeapsă. Cu sprijinul nobilimii, Ioan Zapolya a înăbușit răscoala.


Sfârșitul sec. XVIII, precum și secolele XIX și XX, marcheză probleme noi, legate de conștiința de neam, de spiritualitate. Aici s-a dezvoltat o spiritualitate românească autentică. În numeroasele biserici sau mănăstiri ortodoxe ca cele de la Cinciș-Cerna, Plosca, Prislop, Nădăștie, Mănerău, Zlaști și altele au fost școli de dascăli, numeroși cnezi romani îndeplinind funcția de preoți și dieci.

După Al Doilea Război Mondial, conform concepției vremii, industria hunedoreană a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În preajma revoluției din 1989, în Hunedoara, se produceau peste 3 mil. tone de oțel, peste 2 mil. tone cocs metalurgic, încălțăminte, tricotaje etc. Această dezvoltare a atras forță de muncă. Populația orașului a ajuns la un maximum de 89.000 locuitori. Ca urmare s-a dezvoltat spațiul de locuit, și s-au construit noi așezăminte de învățământ, sănătate sau cultură. S-au construit 12 școli generale, 5 licee, un spital modern, un institut de învățământ superior, două stadioane, o sală de sport, piscină, iar după 1989 s-a construit o popicărie modernă, capabilă să găzduiască mari concursuri internaționale.

În jurul anului 1870, este ales primar al orașului Hunedoara George Dănilă. „În acea perioadă, Hunedoara se număra printre orașele cu o populație majoritar românească, conform recensământului din anii 1869 - 1870, alături de Brașov, Abrud, Sebeș, Alba Iulia, Orăștie, Ocna Sibiului și Hațeg. Dintre orașele enumerate mai sus, singurele localități urbane cu conducere românească sunt Hunedoara și Hațegul” (Ioachim Lazăr). Documentele păstrate la Direcția Județeană a Arhivelor Statului arată că primarul George Dănilă s-a implicat cam în toate problemele care priveau viața localității pe care o conducea și nu numai atât. În timpul războiului de independentă, de la Hunedoara au fost trimiși bani pentru ostașii români răniți pe front. Tot în această perioadă, primarul George Dănilă a dezvoltat zona industrială a orașului construind Uzinele de Fier. George Dănilă, om cu studii avocățești, era preocupat de cultură, fiind un membru de vază al filialei locale Deva a asociației ASTRA.

În vremea lui, Castelul Corvinilor a fost restaurat integral. Personalitatea marcantă a primarului George Dănilă îl plasează cu cinste în ctitoriile Europei Mari. El a fost decorat Cavaler al Ordinului Franz Joseph I pentru excelența sa. Primarul George Dănilă era un luptător pentru unirea Transilvaniei cu România, iar demersurile sale erau în strictă concordanță cu legile acelor vremuri. A condus urbea timp de peste patru decenii, până la moartea sa, în anul 1912.

Aşezare

Hunedoara este situată în partea centrală a judeţului Hunedoara, la 220-270 m altitudine, pe valea Cernei, având o suprafaţa de 97 km². În teritoriul administrativ al municipiului sunt cuprinse localitatea Răcăştia şi satele aparţinătoare Boş, Groş, Hăşdat şi Peştişu Mare.
Este străbătută de DJ 687 : Sântuhalm - Hunedoara, drum naţional care face legătura cu drumul European E68 care străbate ţara de la Arad - Deva - Orăştie - Sibiu - Braşov - Bucureşti şi drumuri judeţene care fac legătura între Hunedoara şi Călan, respectiv Hunedoara şi Haţeg.
(sursa: Wikipedia)

Afiseaza din:
Situat la un km distanţă de centrul oraşului, Hostel Păltiniş a fost construit în anul 2014 şi dispune de 8 camere family (2-4 persoane) spaţioase şi decorate elegant, toate dotate cu aer condiţionat, TV prin cablu, baie privată cu duş sau cadă, minifrigider şi Wi-Fi gratuit în întreaga propietate.
Vila HD s-a deschis în Septembrie 2014 și este situată în centrul oraşului aproape de toate punctele importante pentru afaceri sau turism. Cei mai pretențioși oaspeți vor fi întâmpinați în cele 18 apartamente-studio fiecare cu terasă deschisă de 6 mp, bucătărie modernă cu masă de două persoane și o baie cu uscător de păr, halate de baie și papuci de casă.
Best Hotel, situat la intrarea dinspre Deva în municipiul Hunedoara, vă oferă servicii de cazare la cele mai bune standarde. Printre facilităţile oferite de hotelul nostru se numără: internet wireless gratuit, parcare privată gratuită, sală de conferinţe, terasă acoperită, separeu, biliard, tenis de masă, televizor în fiecare cameră şi restaurant propriu.
Cafe D’art este primul “loc de menţinut intelectul în formă” din judeţul Hunedoara. Aici găsiţi diverse cărţi şi jocuri şi vă puteţi testa simţul artistic. Organizăm frecvent evenimente precum concerte jazz, folk sau pian, stand up, schimb de cărţi, lansări de carte şi concursuri de puzzle. Vă aşteptăm la noi să vă antrenaţi inteligenţa într-o atmosferă placută.
Situat în centrul vechi, în apropierea Castelului Corvinilor, restaurantul Castello vă aşteaptă cu mâncăruri tradiţionale şi specialităţi locale, într-o ambianţă deosebită. Dacă sunteţi turist şi vizitaţi Hunedoara sau dacă sunteţi hunedorean şi doriţi să serviţi masa în oras, Castello este alegerea protrivită pentru dumneavoastră. Restaurantul dispune de un loc joacă şi, în timp ce copilul sau copiii dumneavoastră se distrează, puteţi savura în linişte preparatele noastre.
Castelul Corvinilor este simbolul municipiului Hunedoara. Acesta are la bază o fortificaţie construită din piatră în secolul XIV. Ioan de Hunedoara a transformat acestă cetate într-un castel, în 1446 crescând semnificativ ponderea construcţilor civile.
Vă aşteptăm cu produse proaspete, preparate zilnic, fără aditivi sau semipreparate. Mizăm pe calitate şi pe rapiditate. Servirea se face în maxim două minute şi vă oferim hamburgeri, pitburgeri, hot dog, sandwich-uri şi shaorma preparate după reţete proprii, cu multă pasiune, astfel încât să vă bucuraţi de o masă rapidă şi savuroasă.
Vă aşteptăm cu produse proaspăt preparate. Mizăm pe calitate şi pe rapiditate. Vă oferim hamburger, pitburger, hot dog şi sandwich-uri preparate la presa sau microunde, după reţete proprii, cu multă pasiune, astfel încât să vă bucuraţi de o masă rapidă şi savuroasă.
Vă aşteptăm zilnic cu produse proaspăt preparate. Mizăm pe calitate şi pe rapiditate. Servirea se face în maxim două minute şi vă oferim hamburger, pitburger, hot dog şi shaorma preparate după reţete proprii, cu multă pasiune, astfel încât să vă bucuraţi de o masă rapidă şi savuroasă. Program non-stop!
Furnalul de la Govâjdia a fost construit în perioada 1806-1810 şi a fost primul furnal cu flux continuu din Europa. Este renumit pentru că a produs componente din fontă folosite la construirea turnului Eiffel.
Hotelul RUSCA *** este situat în centrul oraşului Hunedoara la 1,5 km departare de cel mai important punct de atracţie turistică: Castelul Corvinilor. Hotelul a fost recent renovat şi este clasificat la categoria de 3 stele, oferind condiţii de cazare şi servicii ce îmbină ospitalitatea cu performanţa.
Lacul Cinciş este situat în centrul judeţului Hunedoara la 15 km de municipiul cu acelaşi nume. Potenţialul turistic ridicat al acestui lac a dus la apariţia mai multor unităţi de cazare în zonă, acestea oferind turiştilor posibilitatea de a-şi petrece timpul într-un loc liniştit şi frumos.
Pizzeria HOT, situată în Hunedoara, pe strada Alexandru Vlahuţă, nr. 16B, este locul în care puteţi savura o pizza preparată cu pasiune şi pricepere, într-o atmosferă prietenoasă. Avem un meniu diversificat şi sigur avem ceva pe gustul fiecăruia. Pe lângă pizza, la noi puteţi servi penne şi cele mai delicioase deserturi.
Restaurantul - Pizzerie Roma vă aşteaptă cu preparate culinare deosebite, într-un decor rustic şi o atmosferă prietenoasă. În meniu găsiţi o varietate de preparate care satisfac şi cele mai pretenţioase gusturi. Printre acestea se numără aperitivele, supele, ciorbele, preparatele din pui, din porc sau din vită, peştele şi fructele de mare, garniturile, sosurile, salatele, pizza, pastele şi cele mai delicioase deserturi.
Pizzeria 4 Colţuri, situată într-o zonă liniştită a Hunedoarei, vă oferă diverse sortimente de pizza cu un gust aparte, blatul şi sosurile fiind preparate după o reţetă originală. Atmosfera liniştită, muzică de bun gust şi amabilitatea personalului creează cadrul perfect pentru o masă în oraş.
"La Cramă", restaurant şi pizzerie situat în centrul vechi al Hunedoarei, va aşteaptă cu o atmosferă rustică şi preparate din bucătăria autohtonă şi internaţională. Restaurantul, împreună cu terasa, are aproximativ 200 de locuri şi este singura locaţie din Hunedoara în care se face pizza pe vatră.
Pizzeria Napoli, situată în Hunedoara pe Bulevardul Dacia, zona Sanitas, vă o gamă diversificată de pizza făcută cu măiestrie şi pasiune,astfel încât să aveţi parte de o experienţă culinară plăcută. Atmosfera este relaxantă şi plăcută,iar decorul este realizat cu bun gust. Acestea, completate de ospitalitatea personalului, fac din Pizzeria Napoli locul ideal pentru o masă liniştită cu prietenii sau cu familia.
Restaurantul - Pizzerie Roma vă aşteaptă cu preparate culinare deosebite, într-un decor rustic şi o atmosferă prietenoasă. În meniu găsiţi o varietate de preparate care satisfac şi cele mai pretenţioase gusturi. Printre acestea se numără aperitivele, supele, ciorbele, preparatele din pui, din porc sau din vită, peştele şi fructele de mare, garniturile, sosurile, salatele, pizza, pastele şi cele mai delicioase deserturi.
Restaurantul Best Hotel, situat la intrarea dinspre Deva în municipiul Hunedoara, vă oferă meniuri diversificate cu specific românesc şi internaţional. Organizăm evenimente precum nunţi, botezuri, majorate şi alte tipuri de petreceri, în limita a o sută de participanţi.
Restaurantul Kolossa, recent deschis în Hunedoara, vă aşteaptă cu preparate proaspăt gătite, un meniu diversificat şi specialităţile casei cu specific unguresc. Sala de evenimente cu 250 de locuri este locul potrivit pentru organizarea de nunţi, botezuri, majorate, aniversări, pomeni sau părăstase. Vă aşteptăm cu drag la restaurantul nostru!
"La Cramă", restaurant şi pizzerie situat în centrul vechi al Hunedoarei, va aşteaptă cu o atmosferă rustică şi preparate din bucătăria autohtonă şi internaţională. Restaurantul, împreună cu terasa, are aproximativ 200 de locuri şi este singura locaţie din Hunedoara în care se face pizza pe vatră.
Locaţia din centrul vechi al Hunedoarei, în imediata apropiere a Castelului "Corvinilor", atmosfera placută, servirea impecabilă şi meniul bogat în mâncăruri tradiţionale, sunt atuurile care recomandă restaurantul Rustic.
Restaurant cu specific tradiţional şi internaţional, având un ambient clasic-medieval, cu o capacitate de 80 de locuri, terasă de 50 de locuri, situat în Hunedoara, Str. Constantin Bursan, Nr. 1, în centrul istoric al Hunedoarei.
Vila Flamingo vă oferă cazare în Hunedoara, cu toate facilităţiile, la preţuri foarte bune. Vila Flamingo, situate în Hunedoara, dispune de 20 de camere cu un total de 44 de locuri. Printre faclităţile pe care le găsiţi la Flamingo se numără: parcare privată, room service, acces gratuit la internet, spălat şi călcat haine (contra cost), grup sanitar propriu, televizor, grădină şi terasă dotate cu sezlonguri şi foişor, pişcină.
Vila Gorunul este situată la 10 minute de centrul oraşului şi aproape de Pădurea Chizid asigurând confortul şi liniștea unei mini-vacanţe împreună cu familia. Locaţia garantează accesul facil la punctele de interes turistice pe care receptionerii noştri le cunosc îndeaproape şi vă pot îndruma. Vila Gorunul are 8 studio-uri moderne dispuse pe 2 nivele. Etajele 1 si 2 au terase de 5 mp pe care puteţi savura cafeaua/ceaiul oferite gratuit din partea noastră.
Vizualizari: 4188