Rezervaţia ştiinţifică Gemenele

Rezervaţia Ştiinşifică Gemenele are o suprafaţă de 1932 hectare protejate. Este una dintre ultimele păduri primare neafectate existente în Europa şi tot aici se află şi singura zonă de pădure antică amestecată.
 
Rezervaţia se alfă în administrarea directă a Academiei Române şi pentru a o traversa sau a o vizita aveţi nevoie de o autorizaţie eliberată de Academie. Este o zonă cu adevărat sălbatică, în care trăiesc multe din cele 1186 de specii de plante superioare din Retezat, lăsate să trăiască liber în habitatul lor natural, ferite de efectele civilizaţiei.

În inima rezervaţiei, la 1770 m altitudinea, se află Casa Laborator construită de Academia Română, dotată cu tot inventarul necesar cercetărilor ştiinţifice. De numele celor care au activat aici se leagă căteva realizări impresionante. Institutul de cercetări şi amenajări silvice Bucureşti a studiat cu succes regenerarea, conservarea şi extinderea spre golul alpin al molidişurilor, împădurirea găurilor de ger, biologia şi ecologia zimbrului, biologia caprei negre, recolonizarea marmotei şi popularea lacurilor.

Vizualizari: 1714