Rezervaţia de zimbri Slivuţ - Haţeg

Povestea unuia dintre simbolurile Haţegului a început în 1958, când o pereche de zimbri - Podarec şi Polonka - a fost adusă din Polonia. De atunci, lucruri importante aveau să se întâmple în pădurea Slivuţ, primul loc de pe teritoriul României în care a fost introdus zimbrul european (Bison bonasus).

O lege nescrisă, dar respectată cu sfinţenie, spune că numele puilor născuţi în ţara noastră trebuie să înceapă cu litera “R” sau chiar cu indicativul “RO”. Aşa că, toţi cei peste 50 de “zimbrişori” care au văzut lumina zilei la Haţeg, de-a lungul celor 54 de ani de existenţă a Rezervaţiei, au purtat astfel de nume. Primii au fost: Roman, Retezat şi Romina.

 

În momentul de faţă, în rezervaţia aflată la 3 km de Haţeg, trăiesc zece zimbri. Adulţii - Roşu, Romeo, Romaniţa, Roxi, Roxana şi Rozina – au vârste cuprinse între 3 şi 13 ani. Recordul absolut, cu care se mândresc administratorii, îl reprezintă cei patru pui care şi-au început povestea de viaţă în vara anului 2012: Romulus (n. 03 iulie), Roman (n. 29 august), Rodica (n. 12 septembrie) şi Roibu (n. 29 septembrie).

Rezervaţia Haţeg - Slivuţ se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari şi brazi. În prezent, în toată lumea mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri, toţi urmaşi a doar 12 străbunici.

Vizualizari: 1291