Simeria

Scurt istoric

Între anii 1862 şi 1869, pe Valea Mureşului s-a construit prima cale ferată din Transilvania: Arad-Alba-Iulia, cu ramificaţiile Simeria-Petroşani şi Simeria-Hunedoara. Amplasarea în zona de varsare a Streiului în râul Mureş a atelierului pentru reparat locomotive şi vagoane, precum şi a unei gări de călători a dat naştere în acest loc Coloniei Simeria, unde locuiau muncitori români, germani, maghiari, slovaci, polonezi, italieni şi sârbo-croaţi. În jurul coloniei se înfiripă localitatea Simeria, care, după 1885, capătă caracter permanent. Încet, încet aici se ridică edificiile unor insituţii importante pentru o astfel de aşezare: locuinţe pentru funcţionari, poşta, spitalul feroviar (sf.sec.XIX), şcoala elementară (1875) şi grădiniţa (1884).

După Primul Război Mondial şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în Simeria se edifică biserica ortodoxă, apar filiale ale băncilor, clădirile băii comunale, clădirea primăriei şi este ridicat monumentul din centrul oraşului, în cinstea eroilor localităţii. Odată cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în Simeria se refac atelierele de locomotive şi vagoane, se dezvoltă industria de prelucrare a marmurei, cea de pregătire a fierului vechi pentru oţelăriile Hunedoarei, se înfiinţează o fabrică de industrializare a laptelui, se dezvoltă agricultura, pomicultura şi creşterea animalelor. În anul 1952 Simeria a fost declarată oraş, înglobând şi localităţile limitrofe Simeria Veche, Cărpiniş, Sântandrei, Săuleşti, Uroi şi Bârcea Mare.

Aşezare

Oraşul Simeria este situat în partea de est a judeţului Hunedoara, în zona de luncă a Muresului, protejată la nord de lanţul Munţilor Metaliferi din Carpaţii Apuseni, la sud de Munţii Poiana Ruscă, Retezat şi Şureanu, iar la vest, de câteva defilee din zona de întrepătrundere a Carpaţilor Meridionali şi Apuseni. La est, lunca Mureşului se întinde spre Podişul Transilvaniei.


Poziţia geografică a oraşului Simeria, este limitată de valorile 45°51' latitudine nordică şi 23°01' longitudine estică. Din punct de vedere demografic, oraşul este situat pe D.N. 7, la est de municipiul Deva şi se întinde pe o suprafaţă de 375 de hectare ( 51 km²), cu o populaţie de aproape 14.000 de locuitori, cuprinzând în teritoriul sau administrativ şi localităţile Cărpiniş, Uroi, Simeria-Veche, Săuleşti, Sîntandrei şi Bîrcea Mare.

Afiseaza din:
Parcul Dendrologic din Simeria este considerat de către specialişti cea mai veche şi cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice şi autohtone de la noi din ţară. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, Parcul Dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de "Monument al Naturii" - rezervaţie dendrologică.
Villa Vinci este prima pepinieră expoziţie din judeţul Hunedoara, fiind locul ideal pentru cei care vor să-şi petreacă timpul în natură şi să admire peisajul unui parc realizat ca la carte de specialişti în domeniu. La Villa Vinci găsiţi o varietate de plante, pe care le puteţi cumpăra.
Vizualizari: 3076