CONTACT:0770 481 663

 

Cetatea Devei a fost întemeiata înca din sec. XIII ca fortareata militara. Transformata de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, va fi amplificata succesiv în sec. XVI, XVII siXVIII, ajungând printre cele mai putenice din Transilvania.

Fortificatia a suferit dese asedii din partea armatelor otomane patrunse în Transilvania  (1550, 1552, 1557). În 1784 “ultimatumul” lui Horea a fost remis nobililor refugiati în cetate, iar în 1848 a fost sediul trupelor imperiale care au intervenit împotriva revolutiei maghiare.

Aruncata în aer în 1849, cetatea se prezinta azi în ruina, îcununând culmea unui deal abrupt. mai multe centuri de ziduri puternice, ce urmeaza curbele de nivel sunt întarite cu turnuri patrate sau circulare si cu porti monumentale. În incinta centrala se afla ruinele palatului nobiliar.

Sub dealul cetatii se afla Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane), construit în sec. XVI de plan dreptunghiular usor alungit, prevazut la colturi cu câte un decros cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, Magna Curia a dobândit o înfatisare baroca în sec. XVIII când i se adauga o scara monumentala dinspre parc si un balcon polibat.

(sursa: www.hunedoara.djc.ro)

Adaugă o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HD TravelUnde îți promovezi afacerea?