CONTACT:0770 481 663

 

Parcul Dendrologic din Simeria este considerat de către specialişti cea mai veche şi cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice şi autohtone de la noi din ţară. Acesta este poziţionat pe malul stâng al râului Mureş.

Rezervatia dendrologică este unică în România. Ea se numeşte “Arboretumul Simeria” şi a fost creată la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureşului. Primele specii exotice au fost introduse la mijlocul aceluiaşi secol.
Cel mai vechi document de atestare al parcului este o lucrare din 1763, în care se vorbeşte despre o alee plantată cu castani (Aesculus hippocastanum), iar după relatarile unei lucrări din 1860, tot în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost introdus salcamul, aceasta fiind cea mai veche experimentare a speciei în ţara noastră.

În decursul istoriei, parcul a aparţinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiară (Gyulay, Kún, Fáy şi Ocskay), şi s-a transmis pe linie feminină. În anul 1848, pe când contele Kún era proprietar, parcul suferă numeroase distrugeri şi clădirile sunt avariate. În perioada 1870 – 1880 se fac primele remedieri ale parcului şi alea cladirilor. În acelaşi an începe îmbogăţirea parcului prin introducerea mai multor specii originare din Extremul Orient şi America de Nord. Apoi au avut loc mai multe schimbrui de seminţe cu parcuri din afară ţării.

După contele Kún, proprietar devine Fáy Bela, membru al Academiei de Ştiinţe Maghiare. Acesta îmbogăţeşte parcul cu specii exotice. După 1918, Fáy Bela se stabileşte la Simeria, în familia lui intrând ca ginere Ocskay Istvan, un artist de origine nobiliară cu un bun simţ artistic. El îşi pune amprenta asupra parcului şi îi îmbunătăţeşte aspectul. Conceptul de amenajare peisagistică a parcului a fost realizat de peisagişti cunoscuţi ai timpului. Printre ei se numără Ludvig Bucek din Germania. Acesta a lucrat în parcul din Simeria între anii 1924 şi 1938.

După naţionalizare (1949), parcul intră în administrarea Ocolului Silvic Simeria, în 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental. În 1954 a fost înfiinţată Staţiunea de Cercetări şi Experimentări Forestiere Simeria care ulterior preia ca bază materială Parcul Dendrologic. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, Parcul Dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de “Monument al Naturii” – rezervaţie dendrologică.

Importanţa dendrologică, forestieră, peisagistică, didactică şi recreativă a acestei rezervaţii a fost confirmată şi atestată de numeroase personalităţi ale ştiinţei din ţară şi din străinătate, care l-au vizitat în ultimele patru decenii.

Adaugă o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HD TravelUnde îți promovezi afacerea?